Paris? Mais oui!

Parijs, het werd onze eerste citytrip met kinderen. En het zal ook niet de laatste zijn, want hoewel we tijdens de c*-crisis de steden links lieten liggen en wat vaker de natuur gingen opzoeken, deed het geweldig veel deugd om ons opnieuw te kunnen onderdompelen in the hustle en bustle van een metropool.

Een kleine vier uur rijden - tussenstop inbegrepen - en we kwamen toe aan ons hotel: Yooma Urban Lodge. Gelegen op ongeveer een kilometer van de belangrijkste bezienswaardigheid: de Eiffeltoren.

Eiffeltoren

Die móesten we uiteraard op dag 1 al bezoeken. We kochten geen kaartjes om erop te gaan, maar wandelden in de buurt, over de Seine tot aan het gezellig drukke Trocadéro, vanwaar je een mooi zicht hebt op de toren. 

Terug aan de andere kant van de Seine trok een muur vol planten onze aandacht. Le Mur Végétal, de groene gevel van het musée du quai Branly - Jacques Chirac. Deze bestaat uit maar liefst 376 verschillende plantensoorten. En blijkbaar zijn er in Parijs nog meer van die mooie klimaatvriendelijke muren. Hier vind je een lijstje.

Deyrolle en Montparnasse

Veel meer deden we op dag 1 niet. Dag 2 namen we de metro tot bij onze eerste stop: taxidermist Deyrolle. Taxidermie betekent letterlijk "verplaatsen van de huid" en dat is waar men zich hier al sinds 1831 mee bezig houdt. Men stroopt de huid van dode dieren en plaatst deze na behandeling met conserverende stoffen op een kunstlichaam. Zo kan de vorm behouden blijven en het dier tentoongesteld worden. Deyrolle is geen museum, maar een winkel. Deze is vrij te bezoeken. De eerste verdieping staat tjokvol opgezette katten, zebra's, leeuwen, ijsberen,... You name it, they have it. Hoewel de winkel niet zo groot is, kom je ogen tekort om alles gezien te hebben. Het is nooit luguber, wel speciaal. De planken vloer en apothekerskasten maken daarbij het sfeervolle interieur ook nog eens helemaal af. Vind je het lastig om met lege handen buiten te stappen? Je hoeft de rest van de dag niet met een opgezet dier onder je arm te lopen, ze verkopen ook items zoals posters en boeken.

Tegen de middag trokken we verder richting het Louvre en le Jardin des Tuileries. Het was een schitterende herfstdag en we besloten om gewoon wat in de stad te slenteren. Zo passeerden we nog de Pont des Arts, Centre Pompidou en winkelcentrum les Halles.

's Avonds hadden we nog tickets voor de tour de Montparnasse. We gaven de voorkeur aan tickets voor deze toren in plaats van de Eiffeltoren, omdat deze een pak goedkoper zijn (voor ons vieren betaalden we een 50€) en je er het beste zicht op Parijs hebt, inclusief de Eiffeltoren dus. Voor de schoonheid van de toren hoef je het niet te doen, want deze stond tot enkele jaren geleden in de top 3 van lelijkste gebouwen ter wereld. Maar tegen 2024 zou hier verandering in moeten komen, want dan organiseert Parijs de Olympische Spelen en er zijn plannen om van de toren een toonbeeld van groene architectuur te maken. 

We namen de lift naar de 58e verdieping, vlak onder het dak en genoten hier van een 360 graden zicht op Parijs. Niet alleen spotten we de Eiffeltoren, maar ook Centre Pompidou bijvoorbeeld, konden we makkelijk herkennen. Het is dan ook een goed idee om Montparnasse te bezoeken aan het einde van je citytrip, want dan herken je veel gebouwen die je eerder al vanop de begane grond zag. We gingen bovendien bij zonsondergang wat ook fijn is om de lichtjes in de stad te zien aangaan. Maar wel opletten met je beeldmateriaal van de verlichte Eiffeltoren. Dat zicht is blijkbaar auteursrechtelijk beschermd en foto's hiervan publiceren kan bizar genoeg een fikse boete opleveren.

Opera Garnier en Montmartre

Op de laatste dag stonden nog Opéra Garnier en Montmartre op het programma. 

Opéra Garnier, opgericht in 1861, is de thuisbasis van het oudste theater- en balletgezelschap van Frankrijk. Je kan het bezoeken zonder een voorstelling bij te wonen, maar betaalt wel een inkomprijs. In ruil kan je een pracht van een gebouw ontdekken. Niet alleen het auditorium zelf, maar ook de rijkelijk versierde trappenhal en met goud gedecoreerde Grand Foyer zijn indrukwekkend mooi. 

Met wat verbeelding zie je hier het spook van de opera ronddwalen, want deze plek inspireerde een zekere Gaston Leroux tot het schrijven van de liefdesgeschiedenis tussen een misvormde componist (het spook) en een jong koormeisje. Andrew Lloyd Webber zette het verhaal op muziek. The phanton of the opera groeide vervolgens uit tot één van de bekendste musicals ooit.

Hierna volgde nog de laatste halte van ons bezoek aan Parijs: Montmartre. Vanaf Opéra Garnier was het een half uurtje wandelen naar Montmartre. Onderweg placeerden we nog even een french can can -ke aan de Moulin Rouge alvorens de heuvel richting de "Martelaarsberg" te beklimmen.

De naam Montmartre zou afgeleid zijn van de heilige Dionysus, de bisschop van Parijs die hier in 250 na Christus werd onthoofd. Volgens de legende pakte deze zijn hoofd en liep ermee naar zijn begraafplaats een aantal kilometer verder waar hij stierf. Zijn wonderbaarlijke dood maakte hem tot beschermheilige van Frankrijk. Maar vandaag is er van "Saint Denis" niet veel te bespeuren op Montmartre. Het is vooral een kunstenaarswijk, met het Place du Tertre als bedrijvigste plek waar men staat te springen om een portret van je te maken (of eerder nog van je kinderen, want daar kan je toch zeker geen neen op zeggen?).

Een leuke halte op Montmartre is ook nog de Mur des Je 't aime, in de buurt van de Place des Abesses. Hierop staat in 250 verschillende talen "ik hou van je" te lezen.

Afsluiten deden we aan de Sacré-Cœur, de witte basiliek die uitkijkt over de stad en het eerste monument dat we zagen toen we Parijs twee dagen eerder binnen reden. Ze blijft er zo wit uitzien, omdat ze opgetrokken is uit travertijn, een soort kalksteen die bij regen een wit laagje produceert. De basiliek is gratis te bezoeken, maar we verkozen om ons nog even op de vlakbij gelegen trappen te zetten en in de namiddagzon te genieten van het optreden van een straatartiest met als bonus één van de beste zichten op Parijs.

En daarmee kwam er een einde aan onze driedaagse in deze geweldige stad.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.